Info

Apunts biogràfics:

Showarma i els Falafels és el projecte de Martí Vilardebò, també conegut com a Showarma en la seva aventura com a baterista i membre fundador de Dusminguet durant deu anys (1994-2004). Martí funda Showarma i els Falafels el 2008. Amb un equip funcionant com a banda (més avall els músics) graven el primer disc “Elements” l’any 2016, editat per Kasba.

A principis de l’any 2017, després de moltes vivències junts, la banda es desintegra i Martí decideix seguir en format acústic amb l’Ivan Vergés (Omelé) a la guitarra i Leo Barreto (La Shinga) al baix. Amb nous arranjaments i noves cançons.

Música i text (tumba i xap-xap cumba)

A la música de Showarma i els Falafels alguns li diuen mestissatge d’autor però no és altra cosa que un vestit elegant amb tratges de rumba,  reggae o swing (tumba i xap-xap cumba) per a unstextos ben escrits i elegància.

Showarma i els Falafels són show, energia i sentiment. Unes lletres que exploren, somien, acoloreixen, t’acaronen i et fan pensar. Melodies que tenen bona càrrega emocional, fruit de l’imaginari, del bagatge i de la ubicació natal: la Garriga.

El nom del grup

Showarma i els Falafels és un grup de música amb un nom poc comú. Showarma és com s’anomena el Déu de la inspiració en el país de les cançons i Falafels són els enviats que es manifesten i arriben al compositor, agafant diverses formes, com les muses.

El nom de Showarma i els Falafels té certes reminiscències culinàries (els dos substantius evoquen el kebab, una menja que segons el país rep el nom de shawarma (el de carn) o falafel (el de llegum)). Té cert paral·lelisme contextual: la música de Showarma i els Falafels desprèn mediterranietat en la seva barreja d’ingredients.

El nom de Showarma i els Falafels fa pensar en certs contes i faules: Alí babà i els 40 lladres, Alícia al país de les meravelles, Aladí i la llàntia meravellosa... que s’emparenten amb les històries que expliquen les lletres (aventures, viatges viscuts, amors, preguntes…).

El nom de Showarma i els Falafels també entreveu l’anglicisme show lligat a arma, que tant podem entendre com: “qui arma el show” o “qui mostra l’arma” referint-se als concerts. I per l’altre costat, Falafels (“fel” en català significa “que afligeix”) i que podem interpretar-ho com a quelcom que et fa tocar de peus a terra: que “fa la fel” (fa pena) perquè et fa moure quelcom més que els peus.

El disc debut: “Elements”

Pots adquirir-lo aquí: https://itunes.apple.com/es/album/elements/id1065231335

“Elements” (Kasba 2016) és l’album de debut de Showarma i els Falafels. És el resultat del treball sincronitzat d’un grup de gent, mogut per una única idea. Aquest equip és format pels músics del grup (vegis més avall: Albert, Jacob, Epi, Jofre) i col·laboradors, especificats més avall, però també per Manu Larrosa, productor i intèrpret en el disc i Denys Sanz tècnic de gravació i mescles. Ambdós ja venen treballant amb Showarma i els Falafels des dels seus inicis, tant en l’enregistrament de maquetes com en la sonorització dels concerts. Manu Larrosa, el qui ja havia compartit escenari i projecte musicals amb en Martí Vilardebò, a Martingala, ha fet un treball de laboratori intens i transformador, amb les cançons del disc. Ha fet el arranjaments musicals i ha desplegat el seu ofici amb implicació i professionalitat. També Denys Sanz s’ha implicat en la gravació, des del seu estudi Saudades, aportant des del guió i temprança de la gravació, arranjaments concrets fins la mescla final. Ibon Larruzea, dels estudis Euridia de Bilbao, ha masteritzat el disc amb mestria.

“Elements”(2016) és el resultat, recull de la trilogia de maquetes anteriors anomenades ”Mar” (2010), “Terra” (2011) i “Cel” (2014) que ja apuntaven a aquesta evolució i culminació . De fet “Elements” és la confluència, el foc que s’origina després d’aquest procés. On “Mar” va ser-ne el principi, l’origen; “Terra” la gestació, les arrels; “Cel” va suposar la connexió, la certesa i finalment “Elements” ho plasma finalitzant el cicle. Una mort que dóna vida, un final que comença aquí.

El nexe d’unió de les dotze cançons que conté “Elements” és l’amor. Totes expressen un aprenentatge, una experiència que, dolça o no, transforma. Són majoritàriament escrites en català però també en castellà (i algun incís amb anglès i francès). Des de Voltes que parla de la idea “dóna la volta al món i torna a Camprodón”; a Africa que ho fa dels desequilibris entre pobles; Somos tantas cosas de conceptes existencials, igual que Diuen i diuen; El poble   que apunta al far que suposa d’allà on vens; Aíxí que vol vèncer els mecanismes de l’estrès; El pescador que parla de la inspiració metafòricament; Lo que te falta i Febre de l’intens amor; Marroc ho fa del paisatge exòtic;o No tenim por que expressa un anhel i un desacord amb el sistema o la real Vive la vida que mitjançant el viatge físic descriu una relació sentimental.

El gènere d’aquestes cançons sol ser el de la cançó pop-rock. Alguna més decantada cap al twist, d’altra cap al reggae, al son cubà, al funk, al rock, al kirtan o a la rumba… totes tenen una identitat, un fil conductor, un caràcter transversal que fa que a l’escoltar-les reconeixes un grup, una identitat. Potser és per la veu, pels textos, per la manera de compondre de Martí Vilardebò. Per la melodia, les percussions, les cordes, els cors, el piano… o per tot plegat. El cas és que sentim homogeneïtat dins la barreja.

El disc “Elements” està gravat per:

El grup:

 • Martí Vilardebò: veu
 • Albert Rafart: bateria i veus
 • Jacob Serradesanferm: baix i veus
 • Jofre Dodero: teclats i veus
 • Josep “Epi” Espinassa: guitarra melòdica i veu

Els productor i el tècnic:

 • Manu Larrosa: productor i guitarra rítmica
 • Denys Sanz: tècnic de gravació i mescles. Ajudant de producció

Col.laboracions:

 • Oleguer Vilardebò: percussions
 • Krishna: tables i cors
 • Carme Nalini: harmonium i cors
 • Ruth Serradesanferm: cors
 • Isabel Oller Bonet: cors
 • Michele Puddu: acordió
 • Daniel Portabella: guitarra gipsy
 • Pol Padrós: trompeta
 • Nil Villà – Saxo
 • David Parras – Tuba

 

Il.lustracions del disc “Elements”a càrrec de ©Josep Solé

/la_musica_i_el_text/cropped_llibret_portada_showarma_i_els_falafels1.jpg

 

Cal.ligrames de les lletres de Showarma i els Falafels a càrrec de ©Albert Rafart

 

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

Anuncis